Bozcaada , Çanakkale iline bağlı , 42 km yüzölçümüne sahip bir ilçe.Boğazın tam ortasında yer alan Bozcaada ‘da kuzey rüzgarlarının fazla olduğu bir yer olmasıyla birlikte ,adada Akdeniz iklimi görülmekte.
Bozcaada, Türk ve Rumların birlikte yaşadığı bir ilçe olmasıyla birlikte Türkiye ‘de köyü olmayan ve Türkiye’nin 3.büyük adası.
Bozcaada’da Gezilecek Yerler
Bozcaada Müzesi
Bozcaada ‘da yürüme mesafesinde ve Rum mahallesinde bulunan Bozcaada müzesini , Bozcaada ‘nın geçmişi hakkında ve Bozcaada kültürü hakkında bilgi edinmek için gezmelisiniz .Müzede Bozcaada geçmiş fotoğrafları , şarapçılıkta kullanılan malzemeler gibi koleksiyonlar sergilenmekte.
Bozcaada Sokakları
Bozcaada iskele çıkışından, renkli dar , bakımlı ve tarih kokan sokak aralarında yürüyüş yaparken, karşınıza güzel kapıları, kapı önlerinde çiçeklerin olduğu hoş Rum evleri dikkatinizi çekebilir.
Bozcaada ‘da fotoğrafçılığımızı yapan kızımın çektiği bir fotoğraf ve dikkat ederseniz ayaklarım yok 🙂 Ayaklar olmasa da 🙂 fotoğraf renkleri çok güzel olduğu için paylaşmak istedim. Bozcaada evlerinin işlemeli pencereleri yanında ,çiçek açmış ağaçlarıyla muhteşem bir kare .Bozcaada evlerini gezerken renkler arasında kaybolduğunuz hissine kapılıyorsunuz.
Bozcaada sokaklarını gezerken ahşap kapı ve pencereleri görünce Türk mahallesine geldiğinizi anlamanız mümkün.
Meryem Ana Kilisesi
Rum mahallesinin tam ortasında yer alan Meryem Ana kilisesini bizim ziyaretimiz tesadüf 15 Ağustos ‘ ta oldu.15 Ağustos Meryem Ana’nın doğum günü olduğu için kilisede doğum günü kutlama ayini vardı.
Meryem Ana Kilisesi ,1869 yıllarında yapıldığı fakat bu tarihin kesin olmadığı ve Venedikliler dönemine kadar uzandığı görülmekte. Ada’da Rum Ortodoks Kilisesi olarak bir adet olduğu bilinmekte. Kilisenin yüksekliği 23,8 metre olup ,kilisenin çan kulesi 2006 yılında restore edilmiş. Kilise ziyaretlerinizi pazar günü yapabilmeniz mümkün. Kilise ibadet yeri olduğu için şort ile girmek ve telefon ile çekim yapmak yasak olduğunu bilerek ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
Bozcaada Kalesi
Feribot ile Bozcaada iskelesine yaklaşırken karşınıza çıkan muhteşem tarihi Bozcaada kalesini seyre dalarken ,feribotta insanların fotoğraf makinelerin hazırlayıp , rekabet halinde fotoğraflar çekildiğini bile farketmeyeceksiniz.
Bozcaada kalesinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor fakat Fenikeliler ,Cenevizler ve Venediklilerin kullandığı bilinmekte. Kalenin bugünkü görünümü ise, Fatih Sultan Mehmet döneminde 1455 yılında var olan kalıntılar üzerine inşaat edilmiş.
Kale içinde çay ve kahve içileceği gibi , festivaller sayesinde konserlerde gerçekleşmektedir.
Alaybey Cami
Bozcaada ‘da Alışveriş
Bozcaada iskelesinden ,çarşıya doğru yürürken Bozcaada’da yaşayanların kurduğu standlarda, reçelden tutun da sabun , zeytinyağı , adaçayı gibi çaylar, lavanta , aksesuar gibi ürünlerin satışları yapılmakta Birbirinden değişik ve ilgi çekici standları gezerken ,alışveriş keyfini yaşayabilirsiniz.
Bozcaada Plajları
Masmavi ve tertemiz aynı zamanda buz gibi deniziyle tam bir cennette olduğunuzu hissettiğiniz plaj Ayazma Plajı
Akvaryum Plajı
Adında anlaşılacağı gibi plaj tam bir akvaryum. niteliğinde , doğası güzel bir yer arıyorsanız doğru adres Akvaryum koyu . Aynı zamanda , tertemiz denizde serinleyerek yüzmek için ve çocuklu ailelerin tercih edeceği bir plaj Akvaryum Plajı.
Bozcada da koylar fazlasıyla var. Günübirlik Bozcaada turunda , bizim gidebildiğimiz iki koy Akvaryum ve Ayazma oldu. Denize girmeyi seviyor ve değişik koylarda denize girmek isterseniz;
Görmeden Dönme dediğim yerler ise şu şekilde ;
- Beylik Koyu
- Çayır Koyu
- Habbele Plajı
- Tuzburnu Koyu
- Mitos Beach
Bozcada ‘da Yeme İçme
- Gelincik şerbeti, koruç suyu ,sakızlı badem kurabiyesi almak için çarşı içinde Veli dede yi ,
- Çarşı içinde Hacı Tahir badem lokumundan yemek ve çay molası vermek için ,Çiçek Pastanesi yi tercih edebilirsiniz.
- Çiçek pastanede dinlenme molası vermişken muzlu specialini ve dondurma yemenizi tavsiye edebilirim.
- Ayazma plajına gittiğinizde yemek ve atıştırmalık için çeşitli alternatif restaurantlar var. Biz bu alternatifler den Thenes Restaurant ‘ı seçtik. Sardalya balıksız olmaz dedik ve sardalya siparişimizİ verdik.
- Canınınız Türk kahvesimi çekti mi ? O zaman Meryem Ana Kilisenin arkasında yer alan, Madam’ ın Kahvesinde Damla çikolatalı kahve içerek kahve mola verebilirsiniz.
ve tabi ki Madam ‘ın Kahve önünde bir poz olmadan olmaz dedik .Buyrun makyajsız doğal fotoğrafıma 🙂
Bozcaada’da Ulaşım
Özel araba ile gelinirse ; Çanakkale -İzmir yoluna doğru gider iken , Bozcaada sapağından giriş yapılarak Mahmudiye köyüne geldiğinizde , Geyikli sahilden her saat başı Bozcaada ‘ya kalkan feribotlara ister yaya , ister araba ile binebilirsiniz. Yarım saat içinde Bozcada iskelesindesiniz.
Lapseki üzerinden gemi seferleri olduğu için, Lapseki’den Bozcaada’ya da geçiş sağlayabilirsiniz.
Bu sırada , Bozcaada’da araba kiralayarak , Bozcaada’nın arka taraflarında bulunan bağ evlerini ,kısaca tüm adayı gezmeniz mümkün.
Anne kız olarak ; hem deniz , hem de kültür turu yaptığımız günübirlik Bozcaada turumuzun sonuna geldik. Diğer kültür turlarında buluşmak üzere ,Sevgiyle kalın
Lezzet Tramvayı
Lezzete Giden Yolculuk Lezzet Tramvayı İle Başlar
Instagram hesabım : @lezzettramvayi
Bozcaada’ yı çok severim Akvaryum koyunda denize girdim ama çok soğuktu☺️