Geocaching ve Geocaching Maceraları

0
500

 Lezzet Tamvayi takipcilerimiz için  için Blog tanıtımına devam ediyoruz. İnternette karşılaştığım bu blog yazarımızın Geocaching ve Geocaching Maceraları  anlatan makaleyi sizlerle paylaşıyorum.

Bu makale için , Geocaching Blog yazarımıza da teşekkür ederiz.

Şimdi sizlere ilginç, heyecanlı ve bir o kadar da farklı bir hobiden bahsedeceğim. Bu hobinin adı “Geocaching”. Şu an bu kelimeyi ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Güzel dilimizde tam bir karşılığı olmasa da “Geocaching”, “Teknolojik Kutu Avı” oyunu olarak karşımıza çıkıyor.

Geocaching ülkemizde çok fazla bilinmeyen ancak Dünya’da harıl harıl oynanan bir Teknolojik Kutu Avı oyunu… Belki de çoğunuzun bu hobiyi ilk kez duyduğunu biliyorum ve ne olduğunu öğrenmek için sabırsızlandığını da biliyorum.

Başlıyorum… 🙂

“Geocaching”, GPS (Global Positioning System) ya da GPS uyumlu cihazlarla (akıllı telefonlar vb..) oynanan, Dünya üzerinde Geocaching oynayan insanlar tarafından koordinatları belirli bir noktaya saklanmış çeşitli büyüklüklerdeki kutuları bulma veya hazırladığımız kutuları istediğimiz koordinatlara saklamak üzerine kurulmuş bir kutu avı oyunudur.

Yani bu güzel oyunda kutu saklayıp ya da elimizdeki koordinat ve ipuçlarıyla birlikte, saklanmış kutuları bulmaya çalışıyoruz.

Hemen aklınıza Türkiye’de kaç kutu var sorusu gelmiş olabilir. Hemen Geocaching ile ilgili bazı sayılar vereyim ki durum farklı boyutlara ulaşsın. Dünya üzerinde şu an saklı durumda 2.100.000’den fazla kutu var. (Yazıyla iki milyon yüz bin 🙂 ) Ülkemizde ise 750’nin üzerinde. Tabi ki bu sayılar günden güne artıyor.

Aslı konuya gelelim! Geocaching’e Nasıl Başlayacağız..? 🙂

Sabırsızlandınız. Hemen konuya devam ediyorum. Öncelikle bulacağımız veya saklayacağımız kutulara gidebilmek için bir GPS cihazına ihtiyacımız var. GPS’lerin çok teçhizatlı bir cihaz olmasına hiç gerek yok. Sadece girdiğiniz koordinatlara sizi götürmeli ve bulunduğunuz noktanın koordinatını bize vermeli. Bu yeterli. Ayrıca son yıllarda yaygınlaşan akıllı telefonlar vasıtasıyla da hemen “Geocaching” oynamaya başlayabilirsiniz.

Devam Devam Devam … 🙂

Tabi işimiz bitmedi. Oyunun bir resmi sitesi mevcut. Bu sitemiz geocaching.com . Bu siteden Dünya üzerinde saklı olan kutuların koordinat bilgilerine ve varsa ipuçlarına ulaşabiliyoruz veya kendi sakladığımız kutularımızın koordinatlarını girerek kutumuzu milyonlarca insanın hedefi haline getirebiliyoruz. Bu site Geocaching oynayanların uğrak yeri. 🙂 Siteye üye olmanız yeterli.

Çok heyecanlı değil mi? 🙂

Bu kadar mı? Ne zaman Kutu Bulmaya Gidiyoruz?

Hemen yakınlarınızda kutu varsa bulmaya giderek Geocaching oynamaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde eğer yakınlarınızda bulunacak bir kutu yoksa evinizdeki malzemelerden bir kutu hazırlayıp saklayarak da Geocaching’e başlayabilirsiniz.

Ancak Geocaching yaparken dikkat etmeniz gereken bir kaç kural mevcut. Bunlara da kısaca değineceğim.

Gizlilik çok önemlidir…

Geocaching’in temel kuralı gizlilik. Çünkü oyunu bilmeyen insanlar sizin bulduğunuz veya sakladığınız kutuları merak edip, siz o bölgeden uzaklaştıktan sonra alıp yok edebilirler. Bu da Geocaching’te istenmeyen bir durumdur. Çünkü saklı olan bir kutu artık milyonlarca insanın hedefidir. Her an o kutuya yeni bir Geocaching oyuncusu gelebilir. Bu yüzden kutu bulurken ve saklarken çevremizdeki OBİ’lere (oyunu bilmeyen insanlara) dikkat etmeliyiz. 🙂

Kayıt defteri…

Kutuların içinden bir kayıt defteri mutlaka çıkar. Kutumuz yeterince büyük bir kutuysa içinden bir de kalem çıkar. Bize düşen ise, kayıt defterini doldurmak. 🙂 Yani bulduğunuz tarihi yazabilirsiniz, isterseniz isminizi veya rumuzunuzu yazabilirsiniz, küçük resim çizebilirsiniz. Amaç o kutuya uğradığınızı kayıt altına almak.

Kutu ganimeti 🙂

En heyecanlı bölüm. Kutulardan öyle çok değerli şeyler beklemeyin. Ufak tefek anahtarlık vb. hediyeler çıkıyor. Bu hediyeler hep kutuyu saklayan ve bulan kişiler tarafından bırakılmış nesneler.

Eğer kutudan bir şey alacaksak, aynı eşdeğerde kutuya yeni bir hediye bırakmaya özen göstermeliyiz ki bizden sonra o kutuya gelecek kişiler kutuyu boş bulmasın.

Kutuyu tekrar yerine saklamalıyız…

Kutumuzu bulduk, kayıt defterini doldurduk, ganimeti kontrol ettik. Peki şimdi ne olacak? Burası önemli. Kutuyu tekrar bulduğunuz yere aynı şekilde saklamalısınız. Çünkü o kutuya daha pek çok Geocaching oyuncusu gelecek. 🙂

Hepsi bu kadar. Daha sonra da evinize gidince geocaching.com üzerinden kutuyu bulduğunuzu bildirim yapacağız.

Kısaca size Geocaching oyunuyla ilgili bilgi vermeye çalıştım. Biz eşimle Geocaching ile ilgili bir de blog hazırlıyoruz. İsmi “Geocaching Maceraları”. Bu blogu kurarken amacımız hem kendi Geocaching tecrübelerimizi insanlarla paylaşmak, hem de güzel ülkemizde bu oyunun daha çok oynanması için özgün Türkçe içerikler üretmek. Bu şekilde yola çıktık. Sitemizi incelerseniz orada Geocaching ile ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Her türlü sorunuzu bize sorabilirsiniz.

Son olarak Geocaching ve Geocaching Maceraları blogumuz ile ilgili tanıtım yazımızı yayınlayan Lezzet Tramvayı Bloguna da  saygılarımı sunarım…

Yazı ve Yazar Hakkında…

İsmim Murat. Ülkemizde yeni yeni duyulmaya başlayan Geocaching oyunuyla ilgili eşimle birlikte Geocaching Maceraları adlı blogu hazırlıyoruz. Geocaching çok heyecanlı ve ilginç bir oyun. Herkes yapabilir. Sizde Geocaching ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz aşağıda bize ulaşabileceğiniz adresler mevcuttur.

Blog Adresi : http://geocachingmaceralari.blogspot.com/

Google Plus : https://plus.google.com/u/0/108096284407898400165/posts

Facebook     :https://www.facebook.com/pages/GeocachingMaceralar%C4%B1/434066113295933

Twitter          : https://twitter.com/GeocacheMacera

 

Lezzet Tramvayi 

Lezzet Yolculuğu Lezzet Tramvayi ile başlar

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here