Kapadokya Gezi Rehberi

4
646

Kayseri de Üniversiteyi okuduğum  sene , Kapadokya ‘yı birçok kez gezme imkanım olmuştu. Bu sefer , Kızımın  Kapadokya’ yı görmesi için  2 günlük bir gezi yaparak Kapadokya’yı tekrar gezme imkanım oldu.

Bu geziyi 2018  Temmuzin ilk haftası  yapmıştım. Bu kadar geç  yazmamım sebebi  Kapadokya  tur donüş sonrası  15 Temmuz ‘da canım annemi kaybettim. Toparlanma sürecim ancak bu  aylara kalınca ,  yazıyı  hemen yayınlamak istedim ki  2019 yılı bahar veya  yaz ayında gitmek isteyen ler için ; Umarım bu yazı  rehber olur .

Kapadokya turuna    eğer çıkmadıysanız benden küçük bir  öneri ile yazıma başlamak istiyorum 

  • Kapadokya’ya gittiğinizde kesinlikle bir Kapadokya haritası edinmenizi kesinlikle öneriyorum. Rehber,  Kapadokya hakkında    bilgileri   anlatırken , Kapadokya haritasından  izleme imkanımız   oluyor  ve bu bilgiler harita sayesinde daha kalıcı oluyor. 
  • Kapadokya  ‘da gezilecek o kadar eşsiz tarihi  yerler var ki  gezerken   ayrı bir zevk  verdiği  için ,  bu geziyi   dört veya beş güne bile  sığdırabilirseniz ne mutlu size . Bu sayede Kapadokya ‘nın  eşsiz tarihi yerlerini daha detaylı gezmiş olursunuz.

Hızlı  ve dolu dolu   gezdiğimiz Kapadokya Maceramız , akşam 23:00 de  Kadıköy Evlendirme Dairesi önünden  otobüse binerek  başlamış oldu.

Tur otobüsünü  büyük hayal ederken  40  kişilik   midibüsü  görünce yolculuğun çok hareketli geçeceğini  düşünmeden edemedik 🙂 ver gerçekten hayal  ettiğimizin üzerinde bir yolculuk  yaptık. 🙂 Neyse otobüs yolculuğunu bir kenara bırakıp , sizlere gördüğümüz  güzel  yerleri anlatmaya  hazırsanız başlıyorum . 🙂

Gece başlayan    muhteşem yolculuk ile  Nevşehir – Niğde – Kayseri üçgenindeki doğal güzelliklerini 3917 m. yüksekliğindeki Erciyes Dağı ve 3268 m. yüksekliğindeki Hasan Dağı’na borçlu olan, Perslerin “Güzel Atlar Diyarı” diye adlandırdıkları Kapadokya bölgesine doğru yol aldık .  Sabah yolda alınan serbest kahvaltı sonrası,  uykulu ve uyanamayan Tur ekibi olarak  bir göz açık bir şekilde Tuz Gölü’nü panoramik olarak  görmeye çalıştık 🙂 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı tuzgolü.jpg

Tuz Gölü sonrası , Kapadokya’da ilk durağımız ise  ; Melendiz Irmağının oluşturduğu, içerisinde güvercinlikler ve kaya kiliselerininde bulunduğu 14 km uzunluğundaki Ihlara Vadisi oldu.

Ihlara Vadisi içinde yapacağımız yürüyüş esnasında Ağaçaltı Kilisesi ve Yılanlı Kiliseyi de ziyarete ettik.

İkinci durağımız; düşman baskınlarından kaçan binlerce kişinin, aylarca yaşayabileceği bir mühendislik harikası olan Derinkuyu Yeraltı Şehri oldu ama sonuna   kadar gidemedik. (Kaymaklı Yeraltı Şehri veya Özkonak Yeraltı Şehri). İnsanların yerin altında yaptıkları bu ilginç şehri gezerken hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

Yeraltı kentinin hemen ardından Uçhisar istikametine doğru yol  aldık  Güvercinlik Vadisini ve Uçhisar Kalesi’nin fotoğrafını çekip öğle yemeğimiz için kaya oyma bir mekâna   gittik 🙂

Burada Kapadokya’nın meşhur pastırmalı kuru fasulyesini ve testi kebabını tatma imkânı bulduk. Otantik mekanda   alacağımız   yemek sonrası  çanak-çömleği ile meşhur Avanos’a gidiyoruz.  Avanosta  çömlek yapımında çömleği  ben   yapmaya çalıştım.

Çömlek yapımına yardım eden   kişide,  öyle bir  yetenek vardı ki , stand up yapsa   yeridir. Gülmekten  yaptığım çömlek  farklı bir boyut oldu. 

Avanos sonrasında ise  , Üç Güzeller Peribacalarını gördük . Gezi sonunda ise   otelimize yerleşip , akşam yemeğini   otelde   yedikten sonra  tur  ekibiyle Türk gecesine katıldık. 

Sabah kahvaltı sonrasında otelden  sabah  8.54 gibi  yola çıktık.  Gezi duraklarımızın başında ise  ;  Eski adı Korama olan Göreme Vadisi içindeki Göreme Açık Hava Müzesi’ni gezdik.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı göreme.jpg

Gezdiğimiz yerler ise şu şekildeydi : 

  • Kaya kiliseleri (Elmalı, Yılanlı, Çarıklı Kiliseleri),
  • yemekhane ,
  • mutfak,
  • kiler

 Göreme Açık Hava Müzesi gezisinin ardından son olarak ,  Horasan’da dünyaya gelen,13.yy’dan bugüne evrensel görüşleriyle her kesimi kucaklayan, Yeniçerilerin de Piri, Hacıbektaş-ı Veli’nin Türbesinin bulunduğu Hacıbektaş ilçesine gittik .

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı haci-bektas-statue.jpg

Hacı Bektaş Hakkında daha detaylı bilgi edinmek

için HACIBEKTAŞ  yazısını  tıklamanız yeterli .

Hacı Bektaş-i Veli Müzesinde; Hacı Bektaş-i Veli Türbesi, Balım Sultan Türbesi, Güvenç Abdal Türbesi, Kırklar Meydanı, Pir Evi, Üçüncü Avlu, Kiler Evi, Meydan Evi, Meydan Evi Camii, Aş Evi, İkinci Avlu (Dergâh Avlusu), Birinci Avlu’yu (Nadar Avlusu) nu  gezip  çok hızlandırma  olan  Kapadokya Gezisini de  bu şekilde sonlandırıp , İstanbul’a doğru yola çıktık.

Tur otobüsü  hem  küçük , hemde dar olunca İstanbul ‘a  yolculuk biraz  sıkıntılı geçti .Ama buna rağmen  farklı  kişiliklerle yolculuk  etmenin ,   farklı deneyimler  kazandırdığı bir gerçek.  

Yapmadan Dönme  

  • Ihlara Vadisini gezmeden   dönme , 
  • Analı Babalı  peri bacalarını görmeden dönme  
  • Türk gecesine katılmayı kesinlikle yap  
  • Mağaralardaki  restaurantlarda   testi kebabı yemeden dönme  
  • Uç Hisar Kesinden   gün batımını kesinlikle seyret  
  • Derin kuyu Yeraltı Şehrini  gezmeyi ihmal etme  
  • Avanos ‘ ta  çanak çömlek yapımını  bizzat kendin yap 
  • Balon  ile tur yapmayı  göze  al  🙂 
  • Tursan Şarap Evine gidin . Şarap atölyesini gezin.
  • Mağara evlerde kalanlar ile  sohbet edin 

Bir Kapadokya Geziside , çok  güzel anılar  biriktirerek böylece sona erdi.

Farklı  kültür turlarında     buluşmak   üzere  ,

Sevgiyle Kalın 

 

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here