Lezzet Tramvayı 11. Ayvalık Zeytin Hasat Şenliğindeydi

0
162

Zeytinyağı  işine girdiğimden ,  en ince ayrıntılarını  öğrenmek ve kendimi geliştirmek  için  eğitimlere katılmaya çalışıyorum. Bu senede 11.Ayvalık Hasat Şenliğini sabırsızlıkla bekliyordum:)  bu nedenle   Hasat tarihleri belli olduğunda  otobüs biletini alıp yola koyuldum . Sabah Ayvalık’a adım attığımda ilk işim , Zeytin Hasat Şenliği   Zeytin varsa  hayat var Bin Yıllardır  Paneli için Cunda Kültür Merkezine gitmek oldu.:)

Ayvalık Zeytin Hasat Şenliğinin bu seneki sloganı ise ; “ZEYTİN VARSA HAYAT VAR BIN YILLARDIR…” olarak belirlenmişCunda Kültür Merkezinde Ayvalık Belediyesi , Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Ziraat Odasının birlikte düzenlemiş oldukları  BU  panel   sabah 10:00 da başlayıp panel 13:00 e devam etti.

Panele Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer  , Ayvalık Ticaret Odası Başkanı  ,  Ayvalık Ziraat Odası Başkanı  , Ayvalık Kaymakamı  Nihat Nalbant  , ve birçok davetli bulunmaktaydı. Panelde ayrıca Prof. İlber Ortaylı, zeytin tarihi ve kültürü araştımacısı Dr. Horst Schäfer-Schuchardt  ve Akdeniz Zeytinci Kentler Birliği ( Re. Co. Med) Başkanı Enrico Lupizeytin ve zeytinyağı hakkında, geçmişten geleceğe dogru bir yolculuk yaparak, hayatımızdaki önemi hakkında açıklamalarda  bulundular. Kültür merkezindeki  panele katılım  umduğumdan fazla çıktı.

TRT ve Ntv De Program yapan  ve 2013 yılında Mehmet Barlas ile Her Zaman  isimli bir tarih  programı  ile  tanımış olacağınız ve yabancı  dil konusunda  muthiş  dil  bilgisi olan   ve birçok tarihi kitapların yazarı olan Prof. İlber Ortaylı, konuşmasında ; 

geçmiş ve gelecekteki zeytin ve zeytinyağı kullanımı  hakkında bilgi verdi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ;  

 panelde ; ‘Ayvalık Hasat Şenliğinin 2005 yılında başladığını , o zaman Türkiye ‘de kişi başına yıllık 800 gr.olan zeytinyağı tüketiminin şimdi 2 litre olduğunu söyledi. Zeytinyağlarının uluslararası  olarak  tanınması ile ilgili bir konuşma yaptı.’ 

Akdeniz  Zeytinci Şehirler Birliği Başkanı Enrico Lupi ise   panelde ;

‘Zeytinyağı kullanımın arttırılması için  ihraç edilmesi  ve  bu nedenle eğitimin şart olduğunu anlatti. İtalyada ilkokul çocuklarına  zeytinyağı anlatıklarını ifade etti. Bir öneri olarak zeytinyağnın ,iç piyasadaki tanıtımını arttırmak için zeytinyağı eğitimlerin ön planda olması gerektiğini  vurguladı. ‘

Panel sonuna dogru   Ekonomi Bakan yardımcısı Adnan  Yıldırım , Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer ‘ e plaket verdi .

Panel bitiminden sonra ; Küçüklü büyüklü  zeytin ve zeytinyağı firmaların katılım sağladığı ve  Eski Garajda kurulan Zeytinyağı Pazarına ulaştım. Tüm firmalar  ile ayrı ayrı görüşerek fikir alışverişinde bulundum. Pazarda ayrıca , traktör ve   sahada  dolaşması için 4×4 ISUZU  araba tanıtımlarıda mevcuttu.Zeytin Hasat şenliğine gelen, ziyaretçilerin  çocuklarıda unutulmamıştı. Çocuklar için animasyon ve eğlencelerde düzenlenmişti.

Zeytin Hasat Şenliği  sırasında  zeytinyağı pazarını gezdikten sonra  ; 3 sene önce açılan ve hakkında   bilgim  olduğu halde  ,  gitmeye fırsatım olmadığım ; Zeytin müzesini  ziyaret ettim.

Zeytin müzesine  ilk girişte kütüphane bulunmakta ve  kütüphanenin içinden müzeye giriş yapılıyor.

Zeytin Müzesi  hakkında kısaca bilgi vermek  gerekirse ; 2012 yılında Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türk Özen  tarafından açıldığını belirtmek istiyorum. Müze önceden Vakıflar Zeytinyağı fabrikası  imiş. Sonradan Zeytin Müzesi olarak değişim saglamış.Müzede ,Zeytinyağı  üretiminin nasıl olduğu,taş baskının  nasıl yapıldığı ,zeytinyağı nasıl yapılıyor  ve nasıl  saklandığı hakkında ki sorulara çok güzel cevaplar vermekte. Müzeyi gezerken hiç sıkılmadan gezebilirsiniz. Zeytin müzesine gitmek için  kısa bir tarif verirsek ;  Eski Garaj a yürüme mesafesinde. itfaiyenin yanında yer almakta 🙂

Hasat Şenliğinde ayrıca   gelen  ziyaretçiler için  ayrı satış dükkanlarıda vardı Bu bölümde , ilgimi  çeken satış yerlerin fotograflarınıda çekmeden yapamadım 🙂

Yemek Blog yazarı olarak zeytin dalı   görüntüsü  olan pasta  çok ilgimi çekti.Ayvalık merkez de, sipariş ile pasta yapılıyor.:)

EL EMEĞİ ,  GÖZ NURU rengarenk  çantaların satışı da bulunmaktaydı.

ve yine hasat şenliğinde  İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencileri de ikramlık kanepelerin sunumu ile şenliğe katılan ziyaretçilere ikramda bulundular.:)

Ayvalık Loru ile yapılan , kuru mantar ve ayva  reçeli   ile yapılan kanepeler çok lezzetliydi. 🙂

Ve  son olarak  ; Ayvalık Ticaret Odası Labarutovar  Tadım Eğitmeni Sayın Suzan Kantarcı Savaş’ in vermiş olduğu   Zeytinyağı Duyusal Analiz eğitimine katılarak  günü bitirmiş oldum.

Hasat Şenliğini 2 güne sığdırarak  zeytin ve zeytinyağı hakkındaki bilgilerime , yeni bilgiler eklediğimi düşenerek günü  bitirmiş oldum.

Seneye resmi belgelerim tamamlandıktan sonra ; AYVALIK 12. Hasat şenliğinde Lezzet Tramvayı  da olur düşüncesiyle  Ayvalık’tan ayrıldım. 🙂

Bir dahaki  sene Hasat Şenlik yazımda  diğer etkinlik yazılarımda  buluşmak üzere ;

Sevgiyle Kalın

LEZZET TRAMVAYI

Lezzete Giden Yolculuk Lezzet Tramvayı İle Başlar

LEZZET TRAMVAYI nı takibe alarak ve  iletişime geçmek için ;

www.facebook.com/lezzettramvayi

www.instagram.com/lezzettramvayi

www.instagram.com/zeytinyağlı_tarifler

www.twitter.com/lezzettramvayi

Email : Lezzettramvayi@hotmail.com  

 

1 YORUM

  1. Ne güzel bir etkinlikte yer almışsınız. Aslında bize de lazım böyle şeyler. Daha yeni yeni zeytinle ilgilenmeye başladık. Minik bir tarla aldık. Ağaçlarımız küçük ve katedecek çok yolumuz var. Seneye ayarlayıp belki gidebiliriz…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here