Arnavutluk Tiran Gezi Rehberi

0
307

Arnavutluk, vizesiz gidebileceğiniz Balkan ülkelerinden biri olup, farklı kültürü yaşayarak göreceğiniz ve Türkiye’ye göre daha uygun fiyatlarda gezebileceğiniz az gelişmiş Balkan ülkesidir.

Arnavutluk Tarihçe 

Arnavutluk Balkanlar’da yer alan  bir ülke olup, Kuzeyde Karadağı,doğusunda Kuzey Makedonya, güneyinde Yunanistan, batısında Adriyatik denizi komşuları bulunmakta. İtalya‘ya uzaklığı 72 km den az olan Arnavutluk,Avrupa Birliğinin resmi adayıdır. Antik döneminde; Arnavutluk’un toprakları, İliryalılar tarafından iskan edilmiş.

İliryalılar,bölgenin ilk yerleşik halkı olup, bu dönemde Yunanlar ve Romalılarla etkileşimde bulunmuşlar. Roma imparatorluğunun bölünmesinden sonra, Arnavutluk Bizans imparatorluğunun bir parçası olmuş. Ortaçağ boyunca; Arnavutluk ,Gotlar, Slavlar ve Bulgarlar gibi çeşitli kavimlerin  akınlarına maruz kaldı. 11.yy da bölge,Bizans’ın kontrolüne geri döndü bu dönemde de Arnavutluk, Venedik Cumhuriyeti ve diğer Balkan devletlerinin etkisi altında kalmış. Osmanlı Dönemi: 1.yy’ın ortalarında Arnavutluk, Osmanlı imparatorluğunun hakimiyetine girdi. 11443-1468 yılları arasında Arnavutluk’un ulusal kahramanı İskender bey, Osmanlılar’a karşı büyük bir direniş hareketi başlattı. Ancak Osmanlılar 1479 ‘da Arnavutluk’u tamamen fethetti. Osmanlı egemenliği döneminde Arnavutluk’ta İslamiyet hızla yayılarak nüfusun önemli bir kısmı müslümanlaştı. Bağımsızlık Dönemi; ;Osmanlı imparatorluğu’nun zayıflamasıyla birlikte ;19 yy.’ da Arnavut milliyetçiliği güçlenmeye başladı. 1912 yılında Arnavutluk, bağımsızlığını ilan ederek bölgenin karmaşık bir hale geldi veArnavutluk, uluslararası güçler tarafından bağımsız bir devlet olarak tanındı. 20.Yüzyıl ‘da; Arnavutluk, 1.Dünya Savaşı sırasında işgale uğradı. 2.Dünya Savaşı sırasında İtalya ve Almanya tarafından işgal edilen Arnavutluk, savaşın ardından Enver hoca önderliğinde komünist bir rejim kurarak Sovyetler Birliği’ne yakın bir dış politika izledi. Enver Hoca’nın ölümüne kadar ülke, dünyadan izole bir komünist devlet olarak varlığını sürdürdü. Modern Dönem; 1991 yılında Arnavutluk, komünist rejimin çökmesiyle çok partili demokratik sisteme geçti. Bu dönem içinde ekonomik ve sosyal reformlar gerçekleştirildi. Arnavutluk, 2009 yılında Nato’ya üye olarak Avrupa birliğine katılmak için müzakerelere başladı. Günümüzde Arnavutluk, Balkanlar’da bağımsız ve egemen bir devlet olarak yer almaktadır. 

Gezilecek Yerler

Arnavutluk  Tiran’da gezeceğiniz yerleri görmek isterseniz ,aşağıdaki  haritayı inceleyebilirsiniz.

Bunkart 2 Müzesi 

Arnavutluk’un başkenti Tirand’da yer alan Bun’kart 2 müzesi tarihi ve kültürel bir yapı olarak bilinmektedir. Eski bir nükleer sığınağın restarasyonu ile oluşturulan bu müzede, Enver Hoca dönemindeki komünist rejim, Arnavutluk’un tarihi ve özellikle gizli polis birimi Sigurimi ‘nin faaliyetlerini ele alıyor. Bun’kart 2 müzesi, diktatörlük dönemi boyunca uygulanan baskıları ve insanların nasıl gözetim  altında tutulduğunu sergilemektedir. 

Bunkart 2

                                                               Bunkart 2

Bun’kart 2 müzesi,Tiran’da iki önemli projelerinden birisidir. Bun’kart 1 şehir dışında yer alırken, Bun’kart 2 müzesi şehir içinde yer almaktadır. Bun’kart 2 müzesi, Arnavutluk ‘un geçmişini öğrenmek isteyen, özellikle bizim gelen turistlerin ziyaret akınına uğramaktadır.

Bun’kart 2 müzesinden çıktığınızda belediye binasının yanından geçerek çarşıya doğru yürümeye başladık.

Binaların arasından yürürken binaların renkli ve az katlı olduğu dikkatimi çekiyor. Caddeler geniş ve fazla  yoğun değil. Arnavutluk Balkan ülkesi olduğu içinmidir ne, sanki Türkiye’de geziyormuş gibi hissediyorum. 

Caddeden karşıya geçerken Mercedes arabalarının çok olduğunu farkettik. Arnavutların neden Mercedes sevdiklerinin birkaç nedeni varmış; Birincisi; Dayanıklılık ve Güvenilirlik, İkincisi; İkinci el piyasası , üçüncü sebep;prestij ve statüsü, dördüncüsü ise;sürücülerin alışkanlıkları, tamir kolaylığı .ve Sonra öğrendik ki, Arnavutlar arabaya vergi ödemiyorlarmış. Tabi fotoğraf çekmek isterken bir baktım, telefon şarjım bittiği için fotoğraflamam kısmet olmadı. Sonra Etrafı hem seyrederek, hem de yürüyüş yaparak Tiran çarşısına gelmiş olduk. 

Tiran Çarşı

Tiran çarşıyı gezerken, çarşının tam ortasında dinlenebileceğiniz ve mola verebileceğiniz bir cafe ile karşılaşıyorsunuz.

Tiran Çarşı
                                                           Tiran Çarşı

Bu cafede kahve veya çay molası verebilirsiniz.  

Lehze  

Lehze ile Tiran arasındaki mesafe 53,1  km olup, Tiran’ a yaklaşık 1 saat kadar uzaklıkta olan Lehze, Drin nehrin kıyısında yer alan Arnavutluk ‘ta bir şehir olarak bilinmekte. Göl kenarında restaurant ve cafeler bulunmakta. Göl kenarında yürüyüş yaparak restaurantlarda yemek ve cafelerde kahve molası vererek günün keyfini çıkarabilirsiniz. 

Yukarıda örnekte görüldüğü gibi, yürüyüş öncesi muhteşem göl manzaralı bir fotoğraf çektirmeyi de unutmayalım. 

Tiran Kalesi  

Tiran Kalesi, Arnavutluk ‘un başkenti Tiran‘da olmak ile birlikte tarihi bir kale. Tiran Kalesi,6.yy’da Bizans imparatoru Justinianus tarafından inşa ettirilen bir kale olarak bilinmekte ve günümüzde baktığımızda Tiran kalesinden aşağıda görülen duvar kalıntıları kalmıştır. 

                                                                 Tiran Kalesi

Tiran Kalesi, şu dönem turistler tarafından ziyaret edilen bir yer olmuştur. Kalenin içtiği, bazı restaurant  ve cafeler bulunmaktadır. Tiran kalesi, Arnavutluk’un tarihi ve kültürel mirasının bir parçası olarak önemli bir sembol olarak görülmektedir.  

Tiran Kale içi                                                              Tiran Kale içi

Tiran kale içine girdiğinizde girişte oturacağınız büyük koltuklar var.

Tiran Kale Girişi
                                                         Tiran Kale Girişi

Dinlenmek için oturduk. Sonra kale karşısında yer alan alışveriş merkezine doğru gittik. 

 

Alışveriş 

Tiran kalesinin tam karşısında yer alan Toptani Shopping Center AVM de alışveriş yapabilirsiniz. AVM alt katından, eczane ve market alışverişlerini yapabilirsiniz. Her AVM’ de olduğu gibi, bu AVM’ de de belli zamanlarda indirim olmakta. Ama bize indirimler denk gelmedi. Ne yapalım ; O da bir şans 🙂

Toptani Shopping Center AVM
                         Toptani Shopping Center AVM

Ethem Bey Cami 

Ethem Bey Cami, Arnavutluk’un başkenti Tiran’ın merkezinde Skanderbeg Meydanında yer almakta. Ethem Bey Cami, Arnavutluk ‘un dini ve kültürel tarihine ışık tutan  önemli bir anıt olarak bilinmekte. Günümüzde hem ibadethane, hem de turistik bir mekan olarak hizmet vermeye halen devam etmektedir. 

Ethem Bey Cami 
                                                            Ethem Bey Cami 

18 yüzyılın sonlarında, Osmanlı döneminde Ethem bey tarafından inşa edilen Ethem Bey Caminin inşaatı, 1791 yılında başlamış ve 1821’de tamamlanmış. Cami, özellikle mimarisi ve iç mekanındaki ayrıntılı freskleri ile dikkat çeker.

Caminin duvarları ve iç yüzeyleri Osmanlı sanatının izlerini  taşıyan bitkisel ve manzara süsleri ile süslü olduğunu görebilirsiniz.  Cami aynı zamanda Arnavutluk’un Osmanlı geçmişini simgeleyen en önemli bir yapıda olmasına karşılık, komünist dönemde dine karşı baskılara rağmen kapatılmamış ve ayakta kalmıştır. 

İskender Bey Meydanı

İskender beyin  adını taşıyan meydanda  İskender beyin anıtı karşınıza çıkıyor. Meydanın  çevresinde Opera binası, Saat  kulesi, Milli  müze ve Ethem  bey cami bulunuyor.

İskender Bey Meydanı
                İskender Bey Meydanı

Bu meydan, hem Arnavut tarihini hem de modern kent yaşamını simgeleyen bir merkezdir. 

Reja The Cloud

Arnavutluk Tiran’a gelmişken Reja The Cloud’a uğramadan olmazdı. Reja The Cloud, Tiran çarşı  bitiminde  yer alan açık hava sanat eseridir. Adından da anlaşılacağı gibi, bulut görünümlü  sanat eserinde yorulup dinlenmek istediğinizde oturabileceğiniz farklı bir mekan. Reja The Cloud, 2018 yılında Japon mimar Sou Fujimoto tarafından tasarlanmış.

Reja The Cloud
                                                           Reja The Cloud

ve Bu tasarımı gözlemlerken aklıma gelen ilk soru ise ” Bu tasarımı yaparken ne düşündü ? ” Yaratıcılık  bazen uç noktada da olabiliyor düşünceleri aklımdan geçerken, yapıyı gördüğünüzde ise, sanki sis  yükseliyormuş izlenimini yarattığını da ayrıca söylemek istiyorum.  Reja  The Cloud gezimizi de yaptıktan sonra, tavsiye üzerine karşı cadde de yer alan pizzacıya doğru yürümeye başladık.

Yeme – İçme 

Arnavutluk denilince yemek olarak ilk aklıma gelen  Arnavut Cigeri  oldu. Ama maalesef Arnavutluk Ciğeri  diye bir şey olmadığını öğrendik. Tavsiye üzerine yemek de, ilk durağımız Regency oldu. Regency, Arnavutluk Tiran çarşı içine yürüyüş mesafesinde, Pizza da  en çok yenilen yiyecekler arasında.Arnavutluk ‘a gelip de pizza yemek hiç aklıma gelmezdi ama pizza yediniz mi derseniz, afiyetle yedik 🙂

Regency  Pizza
                                                                    Regency Pizza

Ferah ve geniş bir mekana sahip olan Regency’de ;

Regency  Pizza
                                                                       Regency Pizza

Pizza ve Arnavutluk  ‘un özel tatlılarından Triliçe’yi  afiyet ile yedikten sonra konaklama yaptığımız yere doğru gitmek için hazırlandık. 

Bu sırada farklı bir tavsiye ise ; Eğer Lehze ‘ye yolunuz düşerse; göl kenarında özellikle akşam yemeğinden sonra, Türk kahvesi içmeyi unutmayalım lütfen:)

Konaklama 

Arnavutluk Lehze şehri konaklama yapabileceğiniz sakin ve huzurlu bir yer. Farklı bir şehir görmek için Tiran yerine Lehze ‘de konaklama kararı aldık. Lehze, akşamları çarşı içinde vakit geçireceğiniz sakin bir yer. Konaklama  seçenekleri  çok olduğu için,  Otel Bulma  linkini tıklatarak uygun otelleri seçebilirsiniz. 

Para Birimi 

Arnavutluk Para birimi Lekidir. 1 Arnavutluk parası 0,38 liraya eşittir.  Lek , Türk lirası, Euro   mu diye düşünmeden , yurt dışına gitmeden kredi kartını yurt dışına  kullanıma  açık hale getirdiğiniz takdirde  rahat edersiniz. 

Yerel Saat 

Türkiye’den 1 saat  geridedir.

Evet efendim , sakin ve keyifli geçen Arnavutluk Tiran gezi yazımında sonuna gelmiş olduk. Aklımda kalan ve  kısa bir süre içinde gezdiğimiz yerleri  yazmaya  çalıştım. Balkan turuna çıkmadan önce Arnavutluk  Tiran gezi yazımı okumanızı tavsiye ederek ,herkese bol seyahatli günler diliyorum.

Başka gezi yazımda tekrar görüşmek üzere ;

Hoşça kalın

Lezzet Tramvayı 

Arzu Batur Yalçınkaya 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here