Amasra Gezi Rehberi

0
467

Bu yazımı pandemiden önce yazmak isterdim , fakat bugüne kısmetmiş. Sonbahar aylarında kültür turları çok olduğundan, umarım bu yazımı okuyanlar için şimdiden faydalı olur.

Sene 1998 ve 2000 🙂 , Amasra ‘ya , iş nedeniyle birden fazla seyahatim olmuştu. Yıl 2020 , pandemiden bir ay önce kızımın , okul voleybol maçı için tekrar Amasra ‘da hem eğlenceli , hem de bol voleybol maçlı 2 gün geçirmiştik.

Bu yazımda ,hem eğlence, hem de voleybol maç keyfi yaşadığımız bu kısa kültür gezisinde gezdiğimiz yerleri sizlerle paylaşmayı düşündüm ve Amasra Gezi Rehberi adı altında , blogumda yayınladım .Buyrun okumaya 🙂

Amasra İklimi

Amasra, Batı Karadeniz bölgesinin, Bartın iline bağlı , plajı muhteşem olan ve sahilde bulunan bir ilçe. Amasra, Karadeniz bölgesinde olduğu için tahmin edeceğiniz gibi ,her mevsim yağışlı bir iklimi vardır ve iklim açısından en rahat olan mevsim ayları bahar ve sonbahar ayları olduğundan , gezmek isteyenler için bu ayları tercih etmelerini şiddetle öneririm.

Gezilecek Yerler

Amasra Müzesi ;Amasra’nın Kum mahallesinde olup, Amasra merkeze yürüme mesafesindedir. Tarih sevenler arkeolojik ve etnografik eserlere ilgi duyanlar için , Amasra müzesini gezmelerini tavsiye ederim. Amasra müzesine gidip de dönenler için ise , merkezde çay bahçeleri ile karşılaşıyorsunuz ki çay , peynir , zeytin , simit keyfi yapmanın tam zamanı 🙂 bence denemelisiniz.

Amasra Kalesi , Amasra merkeze yürüme mesafesinde olan Roma döneminde yapılan Amasra Kalesi , Zindan kalesi ve Sormagil olarak iki ana kütleden oluşmaktadır. Kalenin tepesine çıkarak Amasra’ nın eşsiz güzelliklerini seyretmek ise ayrı bir keyif.

Ağlayan Ağaç , Amasra gezisi esnasında Kemer köprüyü yürüyerek geçtikten sonra , soluğu Boztepe Mahallesinde yer alan Ağlayan Ağaçta alıyoruz. Ağlayan ağaca gidebilmek için , yokuş yolu yaklaşık 5 -10 dakika yürüdükten sonra Ağlayan ağaca geliyoruz. Ağlayan ağacın yanında küçük bir cafe var cafeye kahve siparişinizi vererek ,o muhteşem manzarayı seyretmeye dalıyorsunuz. Bu sırada cafenin sahibi , kahveyi getirirken sizlere Ağlayan ağacın tarihini anlatmaya başlıyor ve onu dikkatlice dinleyerek kahvenizi yudumlama zevki yaşıyorsunuz.

Ağlayan Ağaç

Ağlayan ağaç , denizden ve havadan nemi alarak bünyesinde toplayan bir selvi ağacı. Ağlayan ağaça gittiğinizde, Tavşan adasının muhteşem manzarası eşliğinde bir kahve içmeniz mümkün 🙂 tabi kahve içerken Tavşan adasındaki tavşanları da dürbün ile seyredebilirsiniz ve en önemlisi ise Atatürk siluetini görebilirsiniz.

Tarihi Çekiçiler Çarşısı

Amasra’ya özgü hatıralık hediyelik düşünürseniz Tarihi Çekiçiler Çarşısı tam size göre . Çin malları ile birlikte yöresel el sanatlarının yapılıp satıldığı hediyelik dükkanları ziyaret edip alışveriş yapabilirsiniz.

Yeme İçme

Amasra ‘nın ’ nin gezilecek yerlerini kısaca sizlere anlatttıktan sonra , Amasra^da beni en çok etkileyen yöresel pazarları ve Amasra ‘nın yöresel yemeklerindende kısaca bahsetmek istiyorum.

Amasra merkezde , her pazar yöresel lezzetleri sevenler için köy pazarı kuruluyor . Benim gibi köy pazarlarını seviyorsanız , kesinlikle ziyaret edebilirsiniz. Köy pazarında tarhanadan tutunda ; erişte ve organik reçeller , köy ekmeği var alışveriş yapmanızı tavsiye ederim.

Yöre kadınlarının ürettiği ürünlerin satıldığı yer olan Galla Pazarı ise Salı ve Cuma günleri ziyaret etmeniz mümkün.

Amasra sahil ilçesi olduğu için ilk akla balık geliyor. Sahil restaurantlarında taze balık ve muhteşem lezzetli yeşillik salatası yemeden dönmemek lazım. .Balık sonrası Amasra’ya özellikle Mustafa amcanın yerinde Ballı yoğurt tatlısını benim içinde yerseniz sevinirim. Ballı Yoğurt tatlısı anlatılmaz yaşanır diyorum 🙂 benden söylemesi 🙂

Sabah kahvaltı için , Çöven ekmeğini tatmanızı şiddetle tavsiye ederim. Yöresel pazara uğramış fakat ekmeği almayı unutmuşsanız veya yöresel pazara uğramadıysanız , Amasra Öğretmen evi arkasında bulunan , Unlu Mamüller dükkanında , sürekli taze çöven ekmeği bulunduğunu sizlere ek bilgi olarak vermek isterim ki , kesinlikle alışveriş listenize eklemenizi öneririm.

Konaklama

Kısa kültür turlarında sürekli gezdiğimizden , büyük otellerde kalma taraftarı değilim. Bu nedenle butik oteller veya öğretmenevleri veya orduevleri tercihim oluyor. Amasra ‘da kısa kaldığımız ve öğretmen olduğum için , konaklama tercihimiz Amasya Öğretmenevi oldu .

Ama kısa kültür turuda yaparım , lüks otelde de kalırım düşüncesi olanlar için alternatif olacak otellerde bulunmakta. Bu oteller arasında ; Diomand Hotel veya Northdoor Hotel lerini tercih edebilirsiniz.

Amasra’da kalmış iken Bartın ‘ın en meşhur plajının bulunduğu Inkum ‘ ada gitmenizi öneririm. Amasra müzesinin arkasında bulunan dolmuş- minübüs ile seyahat edebilirsiniz.

İnkum sahilinde bir çok balıkçı lokantaları bulunmakta. ve balık restaurantlarının Kalkan Buğulama ve çoban salatalarına da doyum olmuyor bu sırada . Olur ya bir gün yolunuz düşerse bir tatmanızı öneririm.

Amasra müzesinden Ağlayan ağaç a doğru giderken , sahil boyunca yürüyüş yapmanızda mümkün .Yürüyüş yaparken bizim gibi sizlerde sahil kenarında bulunan banklarda dinlenme molası verebilirsiniz.

Amasra Gezi Rehberi yazımın sonuna gelmiş iken, tüm dünyaya Covid19 ‘suz bir yaşam dileyerek, başka şehir kültür gezisinde görüşmek üzere,

Şimdilik Hoşça kalın

Lezzet Tramvayı

Lezzete Giden Yolculuk Lezzet Tramvayı ile Başlar

www.lezzettramvayi.com

instagram : @lezzettramvayi

lezzettramvayi@hotmail.com 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here