Hatay ‘ da Lezzet ve Mekan Gezimiz 1.Bölüm

16
262

Yemek ve Mekan Blog Yazarlıgına  başlamamın sebeplerinden  birisi Mekan keşifleri yaparak,  yöresel  yemekleri sevmemdi.Önceden İstanbul dışına  gitmiş olduğum yerleri de ayrıca yazıya dökmeyi en kısa zamanda  düşünüyorum.:) Uzun zamandan beri gitmek isteyipte  fırsat yaratamadığım bir yer vardı. evet  HATAY . Neden mi ? Yöresel mezeleri  ,  künefesi  ve yemekleri ayri bir  lezzet. İşte bunlardan  ötürü  TEOG sınav  tatilini fırsat yaratarak , 2 ay önce kampanyalardan   uçak bileti aldım.ve eşim @Gurmes2015 ‘inde haberi  yoktu  son 2 gün önce ” SUPRIZ Hatay’a gidiyoruz ” dedim 🙂

ve hazırlanıp eşim @Gurmes2015 ile birlikte 2 günlüğüne  Hatay serüvenimiz  başladı.Bu gezdiğmiz yerleri birkaç bölümde anlatmaya çalışacagım.  İlk olarak Çarşamba günü  saat 8:30 uçağı için, Pendik Sabiha Gökçen Havaalanına ulaştık. ve yarım saat rötarlı ( uçakta bekledik )  HATAY ‘ a uçuşumuz gerçekleşti.Genelde  İstanbul Sabiha Gökçen ‘ den  Hatay ‘a  giderken  yurt dışından gelen uçak beklendiği için  yarım saat rötarlı oluyormuş.Bunu da ek bilgi olarak verebilirim. 

Hatay ‘  da konaklama  yeri olarak  , merkezde olduğu  için Antakya Öğretmen evini tercih ettik.Tabi 1 ay önceden rezervasyonda  yapmıştım.Neyse ; Uçak ile  HATAY Havaalanına ulaştıktan sonra kapıda HAVAŞ otobüsleri beklemekte  fiyat ise  ; 12 liraya . Havaş otobüsüne bindik ve Öğretmenevinin önünde  indik.Öğretmen evi fiyatları  ise  Oda + Kahvaltı  ;   Kamu Görevlisi : 50 lira, Sivil Fiyatı ise 63 lira . Öğretmen evi de şansımıza yeni bina olmasıydı.  

Antakya Öğretmenevi
                                                                                     Antakya Öğretmenevi

Elimizdeki   sırt çantasını, odaya  koyduktan sonra ,  önceden hazırlamış olduğum  yerleri  gezmek için   yola koyulduk. İlk durak ise ; öğle saatine  yaklaştığımız için  KURTULUŞ CADDESİ ‘nde  olan  SAGIROGLU ET PAZARI  yeri idi.Ayrıca belirtmek istiyorum gitmeden 3 gün  öncesine kadar , HATAY ‘a gideceğimiz için   yemek  öğünlerimi  azalttım 🙂 .

Evet SAGIROGLU ET PAZARI ‘nın , Yol tarifini konuştuğumuz kişiler :.  ‘Çok uzak  , arabasız  gidemezsiniz  ‘ dediler. Bizde ” Bu şekilde dediklerine  göre   kesin   çok yakın “  diye  dogru  tahmin ederek yürümeye  başladık. 15-20 dk. sonra   SAGIROGLU ET PAZARI  ‘ na ulaştık. :). Hatay ‘ da  kebap yemek istediğinizde  kebaplar restaurant ta değilde, kasaplarda   yapılıyor.Bu nedenle biz , SAGIROGLU ET PAZARI  nı tercih ettik.

İlk gittiğimizde SAGIROGLU ET PAZARI   sahibi Orhan bey bizimle çok ilgilendi. 

Hatay

Hatay ‘ a gitmişken Kağıt Kebabı ve Tepsi Kebabı  yemeden dönmeyelim  dedik .:)

Kağıt Kebap
                                                                                                   Kağıt Kebap

Kağıt Kebabı ve Tepsi Kebabı arasındaki fark ; Kağıt Kebabı , domates  sos dökülmeden pişiriliyor.Tepsi Kebabı ise Domates sos dökülerek pişiriliyor. 

Ben Kağıt Kebap ı daha çok beğendim.Tepsi Kebabı  domates sosu yüzünden biraz ağır  geldi ama lezzetliydi. Salata ise çok lezzetliydi. 

Tepsi Kebabı
                                                                                                    Tepsi Kebabı
Salata
                                                                                                         Salata

 Orhan bey,   kebap yapımı  ve  SAGIROGLU ET PAZARI  hakkında kısa bilgilendirme yaptı. Kebap yaparken   hem sohbet ettik , hemde   kebap yapımını   çekime aldım.

Yapmış olduğum çekime    SAĞIROGLU ET PAZARI linkinden ulaşabilirsiniz.  

Orhan bey  ,  Sağıroglu Et Pazarı  ve  kebaplar hakkında kısaca bilgilendirdi.İlgili konuşmasını   linkini  tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Evet yemeğimizi yedikten sonra ,  Orhan bey ‘den ,  gideceğimiz yerler hakkında bilgi aldık ve  tekrar yola  düştük. Yolda  yürür  iken salon Savon Hotel  ‘ in yanından  geçtik.

Salon Hotel

Bu otel eskiden Sabun fabrikasıymış ve  hotel haline  getirmişler. Antakyanın  en şık butik otelin önünden  hazır geçmiş iken   lobi cafesinde Türk kahvesi içelim dedik. ve Turk kahvesi sipariş ettik.

Savon Hotel

 Türk kahvesini getiren garson ,bize ” Turk kahvesi  köpüklü oldu  özür dilerim  “  dedi. İlk olarak  neden  bu şekilde dediğini anlamadık.Ama sonradan  Hatay ‘da Turk kahvesi nin makbulu Kopüksüz ve ısıtılarak  olduğunu öğrendik.

Kahve Bittikten sonra  , bir şehre  gittiğimde  ilk olarak  tarihi yer ve müzelerine gidip, şehir hakkında bilgi edinmek en  sen sevdiğim huyumdur. Buna istinaden ,  Kurtuluş caddesinde  yürüyüşe devam ederek Saint  Pierre  ( Aziz Petrus )  Kilisesi ne ulaştık.

KİLİSE

Kilisiye girişe kadar  , uzun bir yolda yürüyüş yaptıktan sonra  ,  etrafımızı cocuklar sardı ve kilise  hakkında  bilgiler vermek istediler. Bu şekilde  para kazanmak istiyorlar  kısacası :). Müze girişi 10 lira  ve müze kartı olanlara ve  iş bankası maximum kartı olanlara bedava.

Saint  Pierre  ( Aziz Petrus )  Kilisesi 13 m derinliğinde 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde  bir mağaradan oluşmaktadır. Antakyadaki  ilk Hiristiyanların gizli toplantıları  için kullandıkları bu mağara Hiristiyan eski kiliselerinden  biri olarak kabul edilmiş.

ıskele

Saint  Pierre  ( Aziz Petrus )  Kilisesi nden , sonra tekrar  15 dk.kadar  Kurtuluş caddesinde yürümeye devam ederek ,

Lezzet Tramvayı Arkeoloji Müzesinde
                                   Lezzet Tramvayı Arkeoloji Müzesinde

Arkeoloji müzesine  gittik. Arkeoloji müzesi  önceden merkezde imiş. Ama sonradan yeni binaya taşınmışlar. Müze girişi 10 lira . Hatay ‘ a ait   arkeolojik  kalıntıları  yeni binada    sergilemeleri müthiş.

Yeni binayı o kadar güzel yapmışlar ki hayran kaldım. Bu sırada  müze kartı olanlara müze parası yok. Müzedeki danışmadaki arkadaşlar ile de  bayağı sohbet ettim. Çok misafirperver ve  yardımsever  olduklarını söylemek istiyorum 🙂

Arkeoloji Müzesinden sonra minübüsu kullanarak, Uzun çarşıdan  geçerek  akşam yemeği  için , gündüz yediğimiz kebaplardan  acıkmadığımız  için sadece meze  yemek için  Anadolu Restaurant ‘a  gittik. Mezeleri yarımşar porsiyon söyleyerek  daha fazla tadım  yapma olanağımız oldu. Mezelerin tadına doyamadık.Muhteşemdi. Mezelerin isimlerinden   bahsetmek istiyorum. Tuzlu Yoğurt , Zahter Salatası, Humus ,Katıklı Ekmek ,Zeytin Salatası ,Kabak Tatlısı,  Oruk. Tuzlu Yoğurt ve Oruk favorim oldu.

Oruk
                                                                  Oruk
Biberli Pide
Katıklı Ekmek
Acılı Ezme ve Tuzlu Yoğurt
Acılı Ezme ve Tuzlu Yoğurt
Kabak Tatlısı
Kabak Tatlısı
Zahter Salatası ve Zeytin Salatası
Zahter Salatası ve Zeytin Salatası

Yemeğimizi Yedik ve Antakya ‘nın eski evleri arasında arasında  gezerek nostalji yaptık.

Sokak

 Sonra   merkezde bulunan KRAL KUNEFE ‘ ye kunefe yemege gittik 🙂 Ama bana şerbeti çok fazla  geldi 🙂

KRAL KUNEFE

Kunefe  yedikten sonra canımız çay isteyince , Kurtuluş cadde üstündeki AFFAN CAFE  diğer adı ile İNCİ KIRAATHANE ye  çay içmeye gittik.

Affan Cafe

AFFAN CAFE  ‘ de çayla güzel gider  diye 🙂 meşhur tatlıları HAYTALI ve  BICI BICI var fakat biz HAYTALI dan sipariş ettik çünkü tıkabasa doymuştuk 🙂

Affan

Bu tatlılar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Arap kültürün bir tatlısı olan HAYTALI yapımında  mısır ünü ve süt kullanılıyor  üzerinede özel  sütlü dondurma kullanılıyor. ve son olarak da  üzerine gerçek gulsuyu eklenerek servis yapılıyor.BICI BICI  ise Adana ana yöresine ait olup  nişasta ile yapılan bir çeşit muhallebi. Üzerine tat vermesi için  meyve ve pudra şekeri kullanılıyor.Üzerinede buz  eklenip,koku içinse gülsuyu eklenerek servis edilir. Evet  işte 2 tatlı arasındaki  fark ise budur 🙂

Evet gün içerisinde adım sayarımı açmıştım ve toplam 25.000  adım yapmışız. Artık eşim @Gurmes2015 istifa ediyorum dediğinde ben durakladım.Yoksa ben sabaha kadar devam edebilirdim.:) Hatay ‘ da birinci  günümüzü sonlandırarak , “2.gün nerelere gideceğiz” konusunu konuşarak Öğretmenevinin yolunu tuttuk :))

Tabiki Gezimiz daha bitmedi . 2.gununde gittiğimiz yerleri  Vakıflar Köyü ,Samandağı Titus Tüneli ve Harbiye Şelaleri , Abdo Döner  ve Yusuf Usta Künefe ve Uzun Çarşı hakkındaki yazılarımı   HATAY GEZİLERİ 2.BÖLÜM olarak yazacagım .

Şimdilik Sevgiyle Kalın 🙂

LEZZET TRAMVAYI 

Lezzete Giden Yolculuk LEZZET TRAMVAYI ile başlar  

16 YORUMLAR

  1. benim eşim hataylı biz gittiğimzde kebabı ve künefeyi uzun çarşı içinde yeriz daha hafif ve lezzetlidir. Anadolu da güzeldir ama Sultan Sofrası’na mutlaka gidin bir dahaki sefere..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here