Sosyal izolasyonun çocuklar ve gençlerde uzun dönem 9 olumsuz etkisi
Covid-19 salgını dünyada yaklaşık 1.’nci senesini doldururken 20 yaş altı çocuklar ve gençler, bu dönemin çoğunu evlerde izolasyonda geçirdiler ve geçirmeye de devam ediyorlar. İlk başlarda bu süreç hoşlarına gitmiş olsa da, fiziksel aktiviteden uzak kalmaları, zamanla hem psikolojik, hem de anatomik olarak olumsuz etkiler ortaya çıkarmaya başladı. Ucu açık olan ve henüz hayatımızdan ne zaman gideceğini bilmediğimiz Covid-19 pandemi sürecine değinen Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:
“Salgının ne zaman bizi eski özgür dünyamıza döndüreceğinin tam olarak belli olmadığı bu süreçte, sosyal izolasyonun çocuklar ve gençlerde uzun dönem etkileri kaçınılmaz. Bu dönemden, çocuklarımızın ve gençlerimizin daha fazla etkilenmemeleri için ders ve sosyal medya ortamından onları uzaklaştıracak spor aktivitelerine mutlaka yer açmalıyız” dedi.
Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, uzun dönemde sosyal izolasyonun çocuklar ve gençlerde ortaya çıkarabileceği fiziksel ve ruhsal sorunlar hakkında şunları anlattı:
1-Eğitim ve öğretimin tamamen ekrana bağlı olduğu bu dönemde, ekran başında uzun saatler geçirmekten kaynaklanan duruş bozuklukları.
2-Gerekli fiziksel aktiviteden uzak kalan kasların, hem boyutlarında, hem de uzunluklarında ortaya çıkan gelişim gerilikleri.
3-Aktivite eksikliği nedeniyle az enerjiye ihtiyaç duyan gençlerde, az beslenme sonucu vücutlarına almaları gerekenden az yapı taşları almaları neticesinde ortaya çıkabilecek sorunlar.
4-Ev ortamında fazla yemekten kaynaklanan obezitede artış ve eklem sorunları.
5-Çocuklarda, sokak ya da okul oyunlarıyla gelişen koordinasyon ve denge becerilerindeki gerilik.
6-Kemiklere, gerekli büyüme streslerinin az binmesi nedeniyle, boy kısalıkları.
7-Belirsizlik ortamının ve ailelerin koruyucu baskılarının, gençler üzerinde oluşturduğu psikolojik baskılar ve depresyon.
8-Özellikle sınav periyodunda olan çocuklarda, ortaya çıkan gelecek endişeleri.
9-Profesyonel spora yönelmek isteyen çocuklar ve gençlerde, ortaya çıkan antrenman eksiklikleri.