Vefa Bozacısında Boza İçmek

0
797

Fotoğraf çekimi  için geçen gün   Vefa ‘ya doğru  gittim.Çocukluğumda   kış akşamları boza boza diye  dışarda bağıran kişiler  vardı tabi annem  bu bozayı çok nadir alırdı.Genelde Vefa Bozası tercihimizdi. Faydaları  gerçekten  çok etkili , Bozanın  kanser riskini  minimuma indirdiğini , stresi azalttığını ,  sindirim sistemini  düzelttiğini ve    alerjik öksürüğe   çok etkili olduğunu   söylersem Boza  tüketiminde acaba artış olur mu ? Bozanın  bağışıklık sistemini ayakta tuttuğunuda  ayrıca  öğrenince , senelerdir ; kışın boza  içmeye özen gösteriyorum.Kızımda sayemde boza düşkünü oldu.

Ağustos ayında  Vefa Bozası olmaz düşüncesi ile    gittiğimde  şaşırdım. Çünkü   Vefa Bozacı tıklım tıklım doluydu. Demek ki hava şartları farketmeden  Vefa Bozacısına  gidilebilir.

Vefa Bozacısı  Unkapanı IMÇ bloklarını geçince  solda da Fatih Reşat Nuri Güntekin  şehir tiyatrolarının sokağından girdiğinizde  sol tarafta   yer almakta.  Vefa Boza nın  imalat yeri de aynı yerde.

 

Vefa Bozası nın   tarihçesi  ise çok  ilginç. Hikayesi  de  şu şekilde ;

Hacı Sadık Bey İstanbul’a geldiğinde  bir çok esnaf tarafından   sulu kıvamlı  bozanın yapıldığını   görür.Kendiside  farklı yöntemler deniyerek  koyu kıvam ve açık renkli olarak   boza  üretir ve  akşamları dışarda  satışını yapmaya başlar. Bozasının beğenildiğini  görünce cesaretlenip  o dönemde aristokrat ailelerin   oturduğu semt olan Vefa da  1876  yılında   ilk imalethanesini açar.işte  o gün bugündür  4.nesil  aile fertleriyle   boza  üretimi devam etmekte.

Vefa Bozacısının  satış yerine  geldiğimizde  girişin  fotosu  çekilmeden olmaz dedim.

Vefa Bozası   çeşitli kaplarda    fiyatlarda satılmakta .Küçük  Şişesi  15 lira ile  başlıyor .Boza kabı büyüdükçe  fiyatlar da bir miktar  artıyor. 25 lira ,  35 lira   şeklinde.

Satış yerindeki görevliler    bozayı   otomatiğe  bağlamış ki , bardaklara  doldurup  üzerine biraz tarçın ile  3 liradan  satışa  sunuyorlar. Bu nedenle  Cafede sirkülasyon çok fazla .

Vefa Bozacısında  boza haricinde , Sirke,Nar ekşisi ve limon sosu da satışı yapılmakta.Üretiminin Çorlu’da yapıldığını öğrendim.

Vefa Bozacısının  tam karşısında tarihi Vefa leblebicisi de   bulunmakta  .Boza içmek isteyenler, leblebiyi   önceden alıp  bozacıya girdiklerini  düşünüyorum. Ama Ağustos  mevsiminde gittiğim  için  leblebi alanı pek görmedim .

Evet  Vefa Bozacısına gidiş  maceramda bu şekilde  oldu.Vefa Bozasını  afiyetle  içtikten sonra  Anadolu yakasına   gitmek üzere  tekrar yollara düştüm.

Başka  mekan tanıtımlarımda   görüşmek üzere  ,

 LEZZET TRAMVAYI

Lezzete Giden Yol Lezzet Tramvayı İle Başlar   

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here