Yalova Çınarcık Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler

0
795

Geçmiş Zaman Olur ki Hayali Cihan Değer sözüne istaneden ; Geçmişe bir yolculuk yapmaya Ne dersiniz ?

1980 li yıllardı ,ortaokula gittiğim senelerdi. Babam , Çınarcık’ın İstanbul ‘a yakınlığı ve denizi temiz olduğundan, yaz aylarında denize girmemiz için sezonluk ev kiralardı. Geçen gün bilgisayarda çalışırken, Çınarcık ile ilgili bir yazı okudum ve kendi kendime Çınarcık ‘a neden gitmiyorum ki dedim. Ege, Akdeniz bölgesi derken ,Marmara bölgesinin güzel kıyılarını gitmediğimizi farkettim .Sonra bir baktım ; havalar çok sıcak ve canım gezmek istiyor 🙂 kızım ile birlikte Çınarçık ziyareti yapıvermişiz.

Bir güne sığdırabildiğimiz bu eğlenceli geziyi Yalova Çınarcık Gezi Rehberi – Bilmeniz Gerekenler de yazımda sizlerle paylaşıyor olacağım. Şimdiden keyifli okumalar diliyorum.

Çınarcık , Marmara bölgesinde yer alan , İstanbul ‘dan 2 saat kadar uzaklıkta ve Yalova iline bağlı deniz kenarında bulunan en büyük ilçelerinden bir belde.

Kış ayları nüfusu 13.000 olan ilçede yaz ayları nüfusun 300.000 kadar olan bir ilçe . Aynı zamanda, temiz havası ,yemyeşil doğası ve en önemlisi deniz kenarında olması ile insanı büyüleyen bir ilçe Çınarcık.

Çınarcık ta denize girilmesi haricinde doğallığıyla hayran bırakacak köyleri ile gezilmesi gereken bir ilçe olduğundan kamp ,doğa ,fotoğrafçılık gibi farklı alternatifler de yapabileceğiniz bir yer.

Çınarcık’ta Gezilecek Yerler

Cumhuriyet Meydanı

Çınarcık İskele önünde yer alan Cumhuriyet Meydanı , sanırım büyük olduğundan ilçede gerçekleşen konserler , gösteriler gibi etkinliklerin çoğu burada gerçekleşmekte. Meydanda Saat Kulesi de bulunmakta isteyenler saati ordan takip edebilirsiniz. Ayrıca meydanda muhteşem Atatürk büstü ile karşılaşıyorsunuz ki , önünde bir fotoğraf çekilmeden olmadan olmaz diyorsunuz.

Cumhuriyet Meydanı

Çınarcık Plajları

Çınarcık ‘ ta denizin belli yerleri kum , belli yerleri çakıl olduğunu gözlemledim. Hangisinin iyi olduğunu söylemek için tüm plajlarını deneyimlemek gerek . Görebildiğim bazı plajlar ise şu şekilde;

  • Kadınlar Plajı

Kadınların daha rahat ve özgürce plaja girebilmesi için kurulan plajdır. 20023 tarifesine göre hafta içi giriş ücretinin 60 lira ,hafta sonu giriş ücretinin 80 lira olduğunu öğrendim. Hem koyda ,hem de Teşvikiye ‘de olmak üzere iki tane plajı bulunmaktadır.

  • Kum Plajı / Karpuzdere

İsminden de anlaşıldığı gibi , tamamı kum olan plaj kalabalık olduğuna göre denizi de güzeldir gibi. Ne dersiniz ?

Kum Plajı

Ayrıca sahil boyunca farklı büyüklüklerde Beachler de mevcut.

Evet sahil konu olunca plajlardan bahsettik ama yazımın başında da söylediğim gibi, Çınarcık’ta doğal güzelliklerinin de olduğunu söylemiştim. Çınarcık şelale , yaylalar bakımdan da zengin bir ilçe. Günübirlik ziyaretimizde bir şelale ve yaylaya gidebildiğimiz için gittiğimiz şelaleden bahsetmek istiyorum.

Erikli Yaylası ve Şelalesi

Marmara Bölgesinin en güzel şelalerinden olan Erikli şelalesine , Vazo’dan Teşvikiye köyüne giden yeşil minibüslerle , Çınarcık’tan çıkarak Erikli yayla maceranız başlıyor. Yeşillikler arasında giderken birden kendinizi Teşvike köyünde buluveriyorsunuz. Şelale minibüsleri yarım saate bir kalktığı için kalmasını beklerken ,restaurantta çay veya limonata molası veriyorsunuz. 🙂

Şelale minibüslerine binerek yirmi dakikalık şelale yolculuğuna başlıyorsunuz. İlk on dakika, köyün doğal ve mistik havasını içinize çekerek ve yeşil ağaçların yer aldığı bir ortamda yolculuk , kendini toprak bir yolda ve virajlı bir yola bırakarak on dakika kadar sürüyor. Yaylada kampingler de olduğu için arabada bavullu kişiler genelde çoğunlukta.

Erikli yaylasına geldiğinizde piknik yapabileceğiniz ve alakart yemek yiyeceğiniz restaurantlar ile karşılaşıyorsunuz .Yolu takip ettiğinizde karşınıza dik merdivenler geliyor. Dikkatli olarak merdivenleri aştığınızda Erikli Şelalesi karşınızda 🙂

Şelaleyi görünce fotoğraf çektirmek şart oluyor ve belli köşelerinde fotoğraf çektirmek için insanlarla yarış haline geliyorsunuz .ve ve Mutlu Son . Artık bir Erikli Şelalede çekilen bir fotoğrafımız var 🙂

Tabi o kadar yürüyüşü yaptıktan sonra , karşınıza çıkan ilk kır restaurantta dinlenme molası verıyoruz.

Serin sularda ayaklarınızı serinletip kahve ,çay içmek veya yemek isterseniz, dinlenme molanızı veriyorsunuz. Buz gibi bir suda müthiş serinliyorsunuz.

Şelale ‘de Türk Kahvesi

Çınarcık ‘ta diğer gezebileceğiniz yerler ise ;

  • Delmece Yaylası
  • Dipsiz Göl

Merkez Cami

Çınarcık sahile , altı dakikalık mesafede olan Merkez camiyi de ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Caminin dikdörtgen bir yapı olması nedeniyle ,dikkat çeken tarihi bir yapı olarak yer almaktadır.

Diğer gezebileceğiniz yerler ise ;

  • Karaca Arboretum Ağaç Müzesi
  • Yürüyen Köşk

Çınarcık ‘ta Alışveriş

Takı gibi aksesuar alışverişlerini , sahil boyunca yürüyüş yaparak alabilmeniz mümkün. Çınarcık ‘a özel iğne oyalarından üretilen ürünleri hediyelik olarak alabilirsiniz.

Çınarcık ‘ta Konaklama

Çınarcık ‘ta öğretmenevi veya orduevi gibi kamplar bulunmamakta. Genellikle sahil boyunca deniz kıyısında evler kiralık Bungalow ve pansiyonlar vardır. Konaklama olarak benim dikkatimi çeken bazı konaklama tesislerinden bahsetmek istiyorum.

Sahilde denize girmek için bir konaklama tesisi arıyorsanız, bana göre şirin bungalow tarzı konaklama tesisleri var ki ,benim çok hoşuma gitti .Eğer kısa deniz tatili yapmak istersem , zevkle bungalow da kalabilirim.

Doğa Pansiyon

Çınarcık sahil de yer alan bir pansiyon Doğa Pansiyon

Doğa Pansiyon

Huzur Motel

Çınarcık ‘ta ahşap bungalow tercihiniz olursa, Huzur Moteli de tercih edebilirsiniz.

Huzur Motel

Çınarcık ‘ ta ,kiralık eşyalı dairelerde bulunmakta. İstediğiniz büyüklükte daire kiralamanızda mümkün.

Çamur Evler

Huzur dolu bir tatil için , doğayı ve kampı sevenlerin kaçırmaması gereken bir yer Çamur Evler

Çamur Evler

Zindan Bungalow

Bir başka alternatif olarak değerlendirebileceğiniz Zindan Bungalow .

Hem şirin , hem de mistik bir havada huzur dolu bir tatil geçirmek için denemekte fayda var diyorum.

Zindan Bungalow

Çınarcık ‘ta Yeme -İçme

Çınarcık ‘a eğer sabah gittiyseniz ve börek seviyorsanız , Çınarcık’a özel Çınar börek dükkanında kıymalı ve peynirli börek yeme zamanıdır. Börek sevmeyen biri olarak ,Çınar börek ‘in böreklerini lezzetli buldum. Bence bu böreği yemeden dönmeyin derim.

Çınar Börek

Çınarcık ‘ta köfte yemek isterseniz , Çınarcık İDO iskele karşısında İrem Köfte Salonu bulunmaktadır. Fiyatları makuldur.

Izgara Köfte

Köfte haricinde , Manda yoğurdunu da yemenizi tavsiye ederim.

Manda Yoğurt

Yemek sonrası sahilde yürüyüşe çıkmadan canınız bir dondurma mı çekti, yine iskele karşında bulunan Özkaymak Dondurmacısı bulunmakta. Her yerde dondurma yemediğim için bana çok lezzetli geldi. Benim tercihim , fıstıklı ,cevizli ve bitter çikolatalı oldu. Tercih size kalmış 🙂

Dondurma

Şelaleye giderken , Şelale minibüslerin yanında köy ekmeği satan amcadan köy ekmeği almanızı tavsiye ederim. Sadece köy ekmeği almak için gelenler oluyormuş 🙂

Ekşi Mayalı Köy Ekmeği

Gün içerisinde sıcaklardan bunaldınız serin bir yer arıyorsanız , Sahilde minibüslerin karsısında ÇınarAltı ‘da bir çay veya kahve eşliğinde kitap ,gazete okuyarak serinleyerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Çınarcık ‘a Ulaşım

İstanbul Çınarcık 109,2 km olup , karadan araba ile 2 saat yolculuk yaparak gidebilirsiniz.

Çınarcık ‘a denizden şehir hatları veya İDO ile bilet alarak 1- 1.30 saat yolculuk yaparak gelebilirsiniz . İDO 2023 Temmuz Tarifesi : Kişi başı 150 lira . İDO ‘dan kendi yerinde veya online bilet almanız mümkün. Bostancı, Kadıköy, Pendik, Yenikapı, Kartal ve Sirkeci’den bazıları ise Çınarcık’a bazıları ise Yalova iskelesine düzenleniyor. Deniz otobüsünün bilet fiyatları ise ,başlangıç noktasına göre değişmektedir. Bana göre Deniz otobüsü , en rahat gideceğiniz ulaşım aracı 🙂

Çınarcık sahilden plajlara giden minibüslere binerek plajlara ulaşabilmeniz mümkün. 2023 Temmuz Tarifesi : Kişi başı İndi bindi 12 lira, Normal yol fiyatı 15 lira. Minibüslerde öğrenci fiyatı kabul edilmiyor.

Erikli Yayla ve Minibüslere Şelaleye minibüs ile ulaşabilirsiniz. Plaj yolunda Vazoya , Vazodan Teşvikiye köyüne indi bindi 12 lira ödeyerek ulaşıyorsunuz. Teşvikiye köyünden , Şelale minibüslerine 30 lira vererek Erik Yaylaya ulaşıyorsunuz. Erikli yaylasından yürüyerek Şelaleye gidebilirsiniz.

Çınarcık ‘ı gezerken Bursa Mudanya ‘ya benzediğini farkettim. Bursa Mudanya yazımı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ani bir kararla gittiğim , günübirlik olmasına rağmen dolu dolu geçirdiğimiz Çınarcık maceramızı anlatmayı burada sonlandırıyorum. Başka kültür gezilerimde görüşmek dileğiyle, herkese önce sağlık dileyerek, bol gezmeli günler diliyorum.

Kahve , gezi ve kitap paylaşımlarımı yaptığım instagram ‘dan @lezzettramvayı hesabıma beklerim. Sevgiyle Kalın efendim 🙂

Lezzet Tramvayı

Lezzete Giden Yolculuk  Lezzet Tramvayı İle Başlar

Instagram hesabım : @lezzettramvayi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here