İstanbul denildiğinde, Tarih yarımadasında yer alan,eski yerleşim yerlerinden, ziyaretçilerinin hiç eksik olmadığı bir semt var ki,
İşte o semtin adı Balat.
Balat , İstanbul ‘un Fatih ilçesine bağlı olduğu gibi , her köşesinde farklı açılarda fotoğraf çektirebileceğiniz ve anılar biriktireceğiniz bir semt .
Balat, Arnavut kaldırımlarıyla , rengarenk evlerin yer aldığı tarih kokan bir semt.
Balat , Müslüman, Rum, Ermeni ve Musevilerin birlikte yaşayarak komşuluk yaptığı , mistik havasını teneffüs ettiğimiz rengarenk merdivenleri ile şirin bir semt.
İstanbul ‘da yaşayıp ta Balat ‘ı ziyaret etmemek bence olmaz. İstanbul’da yaşayan her bir bireyin , kesinlikle Balat ‘ın havasını soluması , Balat ‘ı tanıması ve dar sokaklarında gezintiye çıkması, doğu ve batı sentezini görmesi gerekir düşüncesindeyim.
Balat gezisine gitmeden önce , Balat Gezi Rehberi – Bilinmesi Gerekenler yazımı okumadan gezmeyin diyerek şimdiden iyi okumalar ve iyi gezmeler dileğiyle yazıma başlıyorum.
Haritadaki rakamları zoomladığınızda Balat ‘ta gezilecek yerlerin adres ve konumlarına ulaşmanız mümkün.
Balat ‘ta Gezilecek Yerler
Merdiven Yokuşu
Balat girişine yakın ilk durak Merdivenli Yokuşunda, rengarenk cumbalı evlerle bir fotoğrafım olsun diyorsanız doğru adrestesiniz derim. Merdivenli Yokuş ‘ta farklı açılardanda fotoğraf çekimi yapabilirsiniz.
Balat Evleri
Kiremit Caddesi
Balat ‘ın rengarenk evlerini sosyal medya da görüyorsunuzdur. Sırasıyla Cibali , Fener ve Balat yan yanadır Balat ‘ın en popüler caddelerinden Kiremit caddesinde ,eski ve yeni binalar ile birlikte yan yana renkli binalar görebilmeniz mümkün . Balat ‘ın renkli evlerin önünde , caddede yürürken Balat’ı gezmeye gelen kişilerin fotoğraf çekme seanslarını görebilir , hatta sizde onlara eşlik ederek , bir fotoğrafta benden olsun diyebilirsiniz 🙂 Fotoğraflar çekildikten sonra, renkli evlerin arasında , Arnavut kaldırımlarıyla döşenmiş Balat ‘ın dar sokaklarında gezintiye başlayabilirsiniz.
Balat sokaklarında gezerken , bazı sokakların bakımsız olduğunu ve çamaşırların apartmanlar arasında asıldığını görüyorsunuz. Balat ‘ta gezerken ev kapılarının da bir hikayesi vardır . Dikkat ederseniz , kapıların hem renkli , hem de farklı modellerde olduğunu görürsünüz.
Çıfıt Çarşısı
Balat’ta caddesinde Lebleciler Sokağında ve Lavanta sokağında bulunan en hareketli çarşısıdır Çıfıt çarşı .Çıfıt Çarşı adından anlaşılacağı gibi her şeyin ve kalabalık olan herşeyin olduğu bir çarşı. Çarşıyı gezerken yorgancısından tutunda , ayakkabıcısından eczanesine kadar ve bunun gibi…. dükkanları sırayla görebilirsiniz.
Sancaktar Yokuşu
Balat ‘ta nereye giderseniz gidin her şekilde Sancaktar yokuşundan geçtiğinizi farkedeceksiniz.Sosyal medyada en çok fotoğrafı yayınlanan ,her iki sokağın başında bulunan ,yuvarlak hatlı şirin bir binanın olduğu yerdir Sancaktar Yokuşu . Yanındaki her iki sokakta çeşitli dükkanlar ve cafeler bulunmakta.
Balat Oyuncak Müzesi
Balat Oyuncak müzesine girdiğiniz anda çocukluk anılarına geri döneceğinize iddia ederim. Balat Oyuncak Müzesi ,13 Haziran 2021 yılında Balat ‘ta Timur İnçoğlu tarafından kurulmuş. 17.000 parça oyuncak ve 17 kategoriden oluşan oyuncak müzesinde ilk aklıma gelenlerden,
Balat Oyuncak Müzesinde, Bebek koleksiyonları , 3500 parçalık kurşun asker koleksiyonları, gemi ve uçak maketleri , Lego koleksiyonları , el yapımı Karagöz ve Hacivat tasvirleri ,1.1 İçeriğinde Hazerfan Ahmet Çelebi kanadı gibi koleksiyonlar bulunmakta.
Balat Oyuncak Müzesinde ayrıca doğum günün organizasyonları , tiyatro gösterileri , şirket toplantıları , okul gezilerine ev sahipliği yapmaktadır. Balat Oyuncak Müzesi girişleri ücretli olup , öğretmen indirimi vardır.
Kırmızı Mektep
1883 yılında Mekteb-i Kebir adı altında inşaatın tamamlanmasıyla beraber bugünkü binasına taşınmıştır. Mektebi-i Kebir’in adı resmi olarak adı, Fener Rum Erkek Lisesi olmasına karşın , halk arasında ise Marsilya’dan özel olarak gelen kırmızı tuğlalar ile örüldüğü için Kırmızı Mektep olarak bilinmektedir.
Senede genelde kermes nedeniyle halka açılan Fener Rum Erkek lisesinde, hem kermes alışverişi yapmak hem de binanın mimari dokusunu merak ederek fotoğraf çekmek isteyenler ziyaret etmektedir.
Balat ‘ta Yeme-İçme
Seneler önce gittiğimde Balat ‘ta cafeler azdı. Fakat şimdiki zamana baktığımızda , cafeler çoğunlukta. Balat Yıldırım Caddesi en hareketli cafelerin yer aldığı cadde. Bu caddede birbirinden hoş ve şirin cafeler bulunmakta .Balat ‘ı ziyaret ettiğinizde , bu hoş ve şirin kafelerin birisinde kahve keyfi yapabilirsiniz.
Ağustos 2023 Balat ziyaretimde , mola verdiğim cafelerden bahsetmek istiyorum.
İncir Cafe
Renkli merdivenlerin bulunduğu yerde İncir Cafe ‘de bir dinlenme molası verebilirsiniz. İncir cafe nin işletme sahibi , cafenin dikkat çekilmesi için gerekenleri yapmış gerçekten .
Cafe önünden geçenler fotoğraf çekmeden yapamıyor. Fotoğraf sonrası, cafeyi ziyaret ederek soğuk veya sıcak içeceklerini içip, renkli merdivenleri kullanarak yukarıya doğru yürüyüşe devam ederek Kırmızı Mektep ziyareti yapma şansını yakalayabilirler.
Dimitrie Cantemir Museum Cafe
İncir cafe’ ‘nin tam karşısında olan . rengarenk şemsiyeler ile cafe sizi karşılıyor. Telefonunuzu şarj etmek için , kahve ve çay molası hatta yemek molası vermek için keyifli bir mekan.
Cennet Cafe
Balat ‘ın girişinde yürürken kendinizi bir zamanlar Cennet Mahallesi dizi çekimlerinde kullanılan bina önünde buluyorsunuz ve yine kalabalık ve fotoğraf çekme seansları 🙂
Cennet Cafe de rengarenk ismine has güzel ve hoş küçük bir cafe. Renkli bir ortamda cıvıl cıvıl bir mekanda, dinlenme molası verebilirsiniz.
Balat’a gitmişken yürüyüş yaparken canınız soğuk içecek isterse, ilk durağınız Leblebiciler sokağında yer alan Sevda Gazozcusu olmalı.
Öğlen yemeği için köfte yemek isterseniz , Balat girişinde yer lan Tarihi Balat Köfte Salonunu veya Köfteci Arnavut ‘u tercih edebilirsiniz.
Manzara eşliğinde çay ve kahve içmek isterseniz Ayvan saray mahallesinde yer alan Mola Aşkı Tepesine uğrayabilirsiniz
Balat’ta Alışveriş
Balat ‘ta alışveriş için alışveriş yapacağınız dükkanlar açılmış . Alışveriş mekanları cafelerin olduğu yerde daha çoğunlukta. Alışveriş yapacağınız yerlerden bir mekan Mistik Atölye ,dükkan içine girince birbirinden şirin, renk cümbüşü içinde alışveriş aksesuarları ile karşılaşıyorsunuz.
Balat’a Ulaşım
Balat ‘a ulaşım bulunduğunuz konum neresi olursa olsun Metro ve Marmarayı kullanarak yapabilirsiniz.
Örnek olarak ;
Anadolu yakasında iseniz ; Marmaray ile Yenikapı’da inerek , Yenikapı’dan metro ile Haliç durağında iniyorsunuz. Eyüp istikametine giden otobüslerden binerek Balat durağında inebilirsiniz.
2. alternatif Kadıköy ‘den Eminönü vapurlarına binerek , Eminönü’nden Eyüp istikametine giden Otobüslerden binerek Balat durağında inebilirsiniz.
3.alternatif Marmaray ile Sirkeci’de inerek Eminönü’nden Eyüp istikametine giden otobüslerden binerek Balat durağında inebilirsiniz.
Avrupa yakasında iseniz ; Metro ile Hacı Osman’dan gelenler için Haliç durağında iniyorsunuz. Eyüp istikametine giden otobüslerden binerek Balat durağında inebilirsiniz.
Anne kız gezmelerinden , günü birlik Balat gezimizin de sonuna geldik. İstanbul ‘da yaşayıp Balat ‘ı görmeden olmaz düşüncesiyle , yolu Balat’a düşenler, hiç kuşkusuz renkli evlerin arasında hoş anılar biriktirerek , gezeceğinizi düşünüyorum. Şimdiden gezenlere keyifli turlar diliyorum. Başka kültür turlarında görüşmek üzere ,
Lezzet Tramvayı
Diğer Gezi yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz .